Hoe weet je of je in een giftige relatie zit?

Geschreven door Maaike Van de Berg Tips voor stellen

hoe herken je een giftige relatie

Een partner zoeken of in een stabiele relatie zitten: beide zijn processen vol met obstakels, waarvan de ergste: een giftig persoon op je pad tegenkomen. Zelfs dan, blijf rustig: het kan vermeden worden als we blijven letten op de belangrijke details. Hoe herken je een giftige relatie

Een partner vinden en samen genieten van het leven is de droom van veel mensen. Maar het kan een nachtmerrie zonder dat we het door hebben. Er zijn veel soorten mensen en we weten nooit welke we de volgende keer zullen ontmoeten. Zal het degene zijn die ons gelukkig zal maken of degene die ervoor zorgt dat we naar een andere buurt moeten verhuizen?

Weten hoe we de tekenen kunnen herkennen, is de sleutel om onszelf moeilijkheden te besparen. Het vermijden van giftige relaties kan makkelijk zijn als je weet hoe. In dit artikel gaan we proberen je optimaal te laten genieten van je relaties, als koppel of sporadisch, want dit soort relaties zijn niet vrijgesteld van deze problemen.

Een goed begin is het precies definiëren van wat we bedoelen met een giftige relatie. We spreken van dit type relatie wanneer één iemand in het koppel, of beide, lijdt én geen voordeel uit de relatie haalt. Het manifesteert zich meestal met de volgende verschijnselen:

Onverschilligheid.

Vooral naar de belangrijke dingen toe. Als je bijvoorbeeld mededeelt dat je een promotie hebt gekregen op het werk en je krijgt alleen een “aha” als antwoord. Wat je hebt gezegd is belangrijk, dat antwoord kan alleen worden gegeven door iemand die niet om je geeft, wat slecht is; of iemand die je pijn wil doen, wat erger is.

Sentimentele chantage.

Dit is altijd een slecht teken. Vaak wordt het over het hoofd gezien door te denken dat het maar één keer zal zijn. Dat is de grote fout. Emotionele chantage wordt altijd herhaald en neigt altijd iets verder te gaan. Zodra je merkt wat er aan de hand is, wordt er actie ondernomen.

Verlies van zelfvertrouwen.

Als je vanaf dat je met die persoon bent, je je kleiner voelt, je je minder aantrekkelijk vindt uitzien als voorheen of je jezelf minder intelligent voelt; is het zeer waarschijnlijk dat het wordt veroorzaakt door de psychologische verkleining die een giftige relatie met zich meebrengt. Als je je zo voelt, is dat een duidelijk teken dat er iets mis is.

Extreme waakzaamheid.

Het is oké om je zorgen te maken over je partner. Maar als je elkaar ten allen tijde aan het controleren bent als je niet samen bent, overschrijd je de grens. Je kijkt over je schouder als diegene op zijn mobiel praat om te zien of die minnaars of sporadische ontmoetingen heeft. Als je diegenes vrienden vraagt ​​om het verhaal van je partner te bevestigen, of iets doet dat op het randje van normaal lijkt te staan; overschrijdt je de grens.

probleem van giftige relaties

Het echte probleem met giftige relaties is niet het definiëren van ze. Het is dat de meeste mensen die erin zitten het niet kunnen zien. Dat is de grote val. Giftige relaties groeien organisch, dat wil zeggen, ze worden geïmplanteerd als de norm voor het functioneren van het stel.

En welke eigenschappen vertonen giftige mensen normaal gesproken?

  • Egocentrisme.
  • Pessimisme.
  • Slachtofferrol.
  • Gebrek aan empathie.
  • Afgunstig.
  • Ongelukkig.
  • Niet in staat om blij te zijn met de prestaties van anderen.

Dus…

Waarom vertonen veel stellen deze giftige tekenen en blijven ze bij elkaar?

Het antwoord is dat giftigheid vaak wordt verward met liefde. Zoals we eerder hebben gezegd, speelt psychologische chantage een fundamentele rol in dit soort relaties. Een van de eerste dingen die een giftig persoon doet, is je een slecht gevoel geven om je te manipuleren.

Laten we een voorbeeld nemen van hoe een giftige relatie eruitziet:

In het volgende gesprek worden de belangrijkste kenmerken van de giftige persoon en diegenes argumenten gegeven.

-Schat, vanavond eten we met mijn vrienden en hun partners, oké?

-Nee, dat is niet oké. Daar heb ik geen zin in. Waarom kijk je me aan met dat gezicht? Je bent erg lelijk als je boos wordt, haha.

-Heel grappig. Je wilt nooit uitgaan met mijn vrienden, je blijft altijd thuis en we doen niets wat ik leuk vind.

-Maar dat komt omdat ik kapot ben van werk, ik ben de hele dag in de weer op kantoor en als ik thuiskom, ben ik uitgeput en heb ik geen zin om iets te doen.

-Ik vraag je ook niet elke dag iets te doen, maar vandaag is het Marta’s verjaardag en we gaan allemaal met onze partners uit, dus is het wel een goed moment zou ik zeggen. Trouwens, het is zaterdag en we zijn de hele week thuis geweest.

alleen aan jezelf denken vergroot de giftige relatie

We vervolgen

-Wat het is, is dat jij je eigen ding doet, je alleen aan jezelf denkt en je weet niet hoe slecht ik me voel, de week die ik heb gehad, je weet niks, het kan je niet meer schelen je vraagt het niet eens aan mij.

-Ik vraag het je soms, maar je zou me ook eerder dingen kunnen vertellen, ik kan je gedachten niet lezen.

-Nee, wat het is, is dat je geen aandacht aan mij besteed, ik merk dat je verder weg staat en het maakt me kwaad, maar tegelijkertijd ben ik ook te trots om je niets te zeggen en beetje bij beetje denk ik dat ik je aan het verliezen bent en ik weet niet wat ik moet doen, want ik hou veel van je, zonder jou zou ik niet overleven.

– Lieverd, als je je slecht voelt zeg het me dan, ik vind het niet erg om thuis te blijven, maar je moet het me vertellen. Ik geef veel om je, maar je moet je laten helpen, want ik weet niet hoe ik het alleen moet doen.

– Nou, deze week leek het niet zo belangrijk voor je, want je bent drie avonden uit eten geweest met je vriendinnen….

-Maar we waren de verjaardag aan het voorbereiden en ik zweer dat ik dit niet wist, als je me het had verteld dan zou ik zijn gebleven.

Uitleggen

In dit gesprek kunnen we zien hoe manipulatie werkt. We beginnen met te praten over een specifiek probleem, door die avond uit eten te gaan in een restaurant en beetje bij beetje zien we hoe het onderwerp van de discussie overgaat in iets anders, dat de jongen moe is, dat hij zich slecht voelt, dat het meisje niet naar hem luistert, en dat het deels haar schuld is dat hij zich slecht voelt.

Er zijn andere details, zoals haar vertellen dat ze op een bepaald moment lelijk is of benadrukken dat het meisje met haar vrienden uitgaat om haar een schuldgevoel te geven, maar het essentiële idee is dit; giftige mensen hebben de neiging om de focus van het probleem te verleggen naar iets waarover ze graag praten.

Het feit is dat ze het vaak verkeerd hebben, relatieproblemen waarvan je dacht dat ze opgelost waren of iets dat gevoelens prikkelt en niet logica, ze praten erover omdat ze op dat gebied weten dat ze altijd de discussie zullen winnen.

Het wordt vaak gebruikt dat als we iets niet doen, dat komt omdat we niet geven om de giftige persoon. Het lijkt misschien dat het niet veel zegt, dat het geen erg sterk argument is en dat het ook geen probleem is; maar we moeten voorzichtig zijn.

Als we iemand hebben die we leuk vinden, ons het erin wrijven dat we niet van hen houden, wetende dat het niet waar is, kan het moeilijk zijn om te zeggen: ‘’dat heeft niets te maken met waar we het over hebben“.

probleem in een giftige relatie

Probleem

Wanneer het probleem zichtbaar wordt, hetzij, dankzij onze kennis of ons geweten die ons waarschuwt dat de dingen niet zo zijn, is het bijna onmogelijk om de discussie om te buigen naar het gebied van logica en rationaliteit wanneer de gevoelens al open op tafel liggen.

Het nieuwe onderwerp overschaduwt alles en we raken automatisch verstrikt in een argument dat we niet begrijpen, waar we niet op voorbereid zijn en dat we niet kunnen winnen. Op dit punt wordt de liefde verdraaid en gebruikt als een wapen om de wil van de andere te overwinnen.

Deze manier van denken en omgaan met problemen is de basis van giftigheid.

De relatie is niet langer iets om van te genieten. Het wordt een voortdurende test. Je moet altijd liefde tonen en je bent nooit klaar met het overtuigen van de andere partij, zo is het alsof ze ons verslaafd hebben.

Hoe kom je uit een giftige relatie? 

De beste manier, zoals bij veel andere dingen, is preventie. We moeten alert zijn wanneer een van de tekenen die is benoemd optreden, en wanneer ze verschijnen, moeten we weten hoe we ze moeten aanpakken.

Niet alle mensen die iets doen dat wij giftig vinden, zijn dat ook. Vaak hebben we het mis met ons oordeel, dus het is het beste om openlijk met de andere persoon te praten over hun concept van een partner, om ze ons uitvoerig uit te leggen wat we zullen vinden, en als we een giftige houding ontdekken, moeten we ze dat laten weten. Het is veel gemakkelijker om het te doen wanneer de relatie begint dan wanneer we erin ondergedompeld zijn.

Als er geen andere uitweg is en we zitten al volop in het probleem, kan je de relatie het beste verlaten. We weten dat het erg ingrijpend kan lijken, afkappen bij het eerste teken en dat is het altijd, maar het is de beste manier om jezelf wat tijd te gunnen om na te denken.

Wanneer we deze beslissing nemen, is het belangrijk om alle communicatie te verbreken, het is een tijd voor onszelf. We moeten er gebruik van maken om zonder interferentie na te denken over wat de relatie met die persoon ons brengt. Overweeg alle aspecten, zowel positief als negatief; en overweeg dan of het de moeite waard is om ermee door te gaan.

Een giftig persoon verlaten kan net zo ingewikkeld zijn als een relatie met hem of haar hebben. In veel gevallen zullen ze je niet met rust laten. Diegene zal beweren veranderd te zijn, begrepen te hebben wat die verkeerd heeft gedaan en zal ons beloven dat die niet terug zal gaan naar diegenes oude manieren.

kom uit een giftige relatie

Keuze

Het is je eigen keus om erin te geloven of niet. We weten dat het gemakkelijk is om terug te komen met een ex, maar je moet voorzichtig zijn als je met dit soort mensen te maken hebt. Het is gemakkelijk voor ze om tegen je te liegen over de veranderingen die ze hebben meegemaakt, en om te proberen je relatie te herstellen vanaf het punt waar het verlaten was.

En het is dat, vreemd genoeg, giftige mensen in veel gevallen erg afhankelijk zijn vanuit een sentimenteel oogpunt. De relatie wordt hun hele wereld. Ze hebben de ander nodig, maar ze geloven dat de beste manier om ze aan hun zijde te houden, is om ze te onderwerpen, om ze net zo afhankelijk te maken als zij zijn.

Dan

Daarom heeft diegene aandacht nodig, omdat die afhankelijkheid verwart met liefde; hoe meer ze iemand nodig hebben, hoe meer ze van die persoon houden en hoe meer liefde ze tonen. Dus als we niet hetzelfde niveau van toewijding tonen als zij, zijn ze niet tevreden. En ze hebben meestal nooit genoeg, dus het is het beste om te proberen ze professionele hulp te laten zoeken of de relatie te verlaten, want het zal ons geen goed doen.

Giftige mensen zijn er, we kunnen ze ontmoeten, maar het is ook geen drama, we kunnen altijd weer verder gaan met ons leven.

Sla de bladzijde om en ga op zoek naar een partner of verken de wereld van sporadische relaties, en wat is een betere manier dan dit te doen dan op onze website van vrijblijvende contacten, ga je gang en ontmoet mensen in Afspraak, duizenden echte mannen en vrouwen zijn op je aan het wachten. Maak een goede flirterige foto en begin met mensen te ontmoeten.

Schrijf je gratis in, je zult zeker vinden wat je zoekt!

Delen is liefhebben!

Summary
Hoe herken je een giftige relatie? Met voorbeelden
Article Name
Hoe herken je een giftige relatie? Met voorbeelden
Description
Een partner zoeken of in een stabiele relatie zitten: beide zijn processen vol met obstakels, waarvan de ergste: Hoe herken je een giftige relatie
Author
Copyright ©
Afspraak
Logo