Als we het hebben over het helen na een relatiebreuk, bekijken we dit meestal vanuit het oogpunt van degene die gedumpt is. Maar de persoon die het heeft uitgemaakt, heeft het ook moeilijk.
Meestal is het voor die persoon emotioneel moeilijker dan voor de partij die is achter gebleven. En soms zelfs veel moeilijker.
Daarom gaan we proberen een artikel te schrijven dat je zal helpen om door een van de slechtste tijden van een relatie te komen.
1. Trek van te voren je plan
Denk na over alle veranderingen. Het kan erg gecompliceerd zijn als je bijvoorbeeld een huis met je partner deelde, of als jullie samen een bankrekening hadden.
Er kan sprake zijn van geldproblemen.
Zorg in deze situatie ervoor dat je een andere plek hebt om te verblijven, en beslis of je daar voor of na “het gesprek” intrekt.
Wees niet bang om je vrienden en familie te benaderen om ze om hulp te vragen bij het verkennen van je opties en het opnieuw indelen van je leven.
2. Doe het face to face, als het mogelijk is, doe dit dan niet in het openbaar
Het is meestal het beste om het persoonlijk uit te maken, tenzij je partner iets vreselijks heeft gedaan, zoals mishandeling, In zo’n geval kun je het beste weggaan zonder achterom te kijken en zeker zonder afscheid te nemen.
Iemand die misbruik van je heeft gemaakt is gevaarlijk en verdient geen enkele vorm van afscheid.
Kies een rustige plek waar jullie niet gestoord worden om je relatie uit te maken. Vermijd vooral drukke publieke gelegenheden. Bij voorkeur maak je de relatie uit bij jou of bij je partner thuis. De énige uitzondering is wanneer je het wil uitmaken als je met hem of haar samenwoont. Als dit het geval is wil je een rustige, neutrale plek vinden om je relatie uit te maken. Als je het namelijk thuis uitmaakt, dan kan de situatie uit te hand lopen als je partner opeens niet wil vertrekken.
3. Probeer de ander niet beter te doen voelen
Dit houdt in dat je de persoon geen valse hoop geeft, of dat je te neerbuigend bent. Als je het eenmaal uitgemaakt hebt met je partner, dan zijn de gevoelens die zij of hij heeft niet jouw verantwoordelijkheid. Onthoud dat je dit doet om een aantal belangrijke redenen – er is er bijna nooit maar één.
Dus als je je schuldig voelt, moet je weten dat het normaal is. Maar je kunt het je niet laten domineren.
En, alsjeblieft, heb geen break-up seks.
Het slechte nieuws kan erg ingrijpend zijn en het doet de ander natuurlijk veel pijn. Zorg ervoor dat jij kalm blijft en hem of haar de tijd geeft om z’n verhaal te doen, maar zorg ervoor dat dit niet uit de hand loopt. Stel je voor: je geeft hem/haar een knuffel zodat hij/haar zich beter voelt en je begint je boos te maken omdat je had gewild dat de dingen beter waren gelopen. Opeens ben jij ook aan het huilen en vraag je je af of je wel de goede beslissing hebt genomen. De relatie was ooit zo mooi. Het een leidt tot het ander en opeens zijn jullie elkaar aan het uitkleden. Je huilt, en lacht, en dan huil je weer en het is opeens allemaal hartstochtelijker dan in de afgelopen twee jaar… STOP.
Waar ben je mee bezig?!
Er zijn veel manieren om over je break-up heen te komen en je ex te vergeten. Seks met je ex is daar geen onderdeel van.
4. Wees eerlijk en duidelijk over je gevoelens
Wat dit wil zeggen is dat je gewoon de waarheid moet vertellen over je gevoelens en recht voor z’n raap moet zijn. Wind er geen doekjes om. Veel mensen proberen met allerlei omwegen en verzachtende woorden hun boodschap over te brengen, maar dat is geen goed idee. Ja, je maakt het uit, en dat is niet makkelijk. Je moet een balans vinden tussen duidelijk zijn en het op de best mogelijke manier doen om je ex zo min mogelijk te kwetsen.
Belangrijk: de enige uitzondering hiervoor is dat je zegt dat je het uit wilt maken omdat je op iemand anders verliefd bent geworden.
5. Hou de touwtjes in handen
Luister naar alles wat hij te zeggen heeft, maar laat je partner niet de lakens uitdelen. Beantwoord alle vragen die hij stelt, maar laat het geen verhoor worden.
6. Vermijd kwetsende dingen te zeggen
Je kunt commentaar geven op wat er mis is gegaan, zolang je maar niet stilstaat bij vervelende details. Gebruik geen grove woorden en probeer respectvol te zijn. Het kan misgelopen zijn, vooral als je een foute relatie vol met ruzies hebt gehad, maar het hoeft niet erger te worden.
7. Bereid je voor op zijn/haar reactie
Je kent je toekomstige ex-partner goed, dus probeer te anticiperen wat zijn of haar mogelijke reacties op de breuk kunnen zijn, zodat je voorbereid bent. Veel mensen proberen uit wanhoop hun partner te manipuleren om zo de relatie niet te beëindigen. Sta dat niet toe.
Tranen zijn acceptabel, maar laat het daarbij. Luister niet naar de beloften van verandering of naar typische zinnen zoals: “als je bij me weggaat heb ik niks meer”. Dat soort dingen zijn gewoonweg manipulatief met het doel je van gedachten te doen veranderen.
8. Forceer geen vriendschap
Het is een klassieker. Mensen voelen zich slecht als ze het uitmaken met hun partner, dus ze proberen de schade te minimaliseren en zeggen dingen als: “we kunnen vrienden blijven”. Het beste wat je kan doen in die periode na een breuk is het contact zo veel mogelijk verbreken.
Je kan waarschijnlijk uiteindelijk wel vrienden zijn, maar daar is tijd voor nodig.
Wanneer jij zegt dat je “gewoon vrienden wil blijven” dan snapt je ex de hint niet. En het laatste dat je wilt is onduidelijkheid. Het lost het probleem niet op.
Jouw beslissing wordt pas écht duidelijk voor hem/haar als je hem/haar uit je leven kan verwijderen. Het is te begrijpen dat dit niet altijd makkelijk is, maar het is voor zowel jou als voor hem/haar het beste.
9. Besteed tijd aan jezelf
In principe heeft je partner het het ergst, maar dat betekent niet dat het voor jou makkelijk is. Als je het met iemand uitmaakt, lijkt het alsof je een vreselijk persoon bent, en in feite zullen je gevoelens een tijdje behoorlijk in de war zijn.
Het gevoel van vrijheid dat je na het uitmaken voelt, vermengt zich met het schuldgevoel dat je voelt nadat je iemand hebt gekwetst.
Dus wees voorzichtig. Deze mix van emoties kan je op het verkeerde pad brengen; één van overmaat.
Overmaat aan vertrouwen, oppervlakkige seks, en op stap gaan tot vroeg in de ochtend…
Ga deze kant niet op. Het is veel beter dat de verandering ten goede komt. Ga sporten, pak je oude hobby’s op, speek af met je vrienden. Dat soort dingen.
10. Verlies de praktische zaken niet uit het oog
Moeten er nog praktische dingen geregeld worden, zoals de verkoop van jullie huis, de verdeling van de inboedel of co-ouderschap? Dan is het belangrijk om toch enige vorm van contact te blijven behouden. Beperk jullie gesprekken dan wel écht tot die praktische zaken.
Jullie hoeven nu nog geen definitieve knopen door te hakken, maar weet dat mensen heel snel van elkaar kunnen vervreemden. Als jullie maandenlang geen contact met elkaar hebben en dan plots moeten samenkomen voor de regeling, is de kans groot dat de onderhandelingen heel stroef zullen verlopen. Pas daarmee op.
Maar dit is zo gecompliceerd dat we daar nog een heel artikel over zullen schrijven.
Het belangrijkste om te onthouden is om het juiste moment voor dit soort dingen te kiezen. Het is meestal het beste om een tijdje te wachten voordat je praktische zaken gaat bepreken.
In het digitale tijdperk spelen sociale media een grote rol in ons leven, en na een breuk kunnen ze de zaken ingewikkelder maken als ze niet goed worden beheerd.
- Denk na voordat je iets plaatst: Vermijd het delen van details over de breuk of het plaatsen van indirecte berichten die conflicten of misverstanden kunnen veroorzaken.
- Update je relatiestatus wanneer je er klaar voor bent: Er is geen haast om je status naar “single” te veranderen. Doe het wanneer je je er comfortabel bij voelt.
- Beheer gedeelde content: Beslis of je foto’s en berichten waarin je samen met je ex voorkomt wilt bewaren, archiveren of verwijderen. Doe wat voor jou het beste voelt.
- Stel digitale grenzen: Als je het moeilijk vindt om de updates van je ex te zien, overweeg dan om hem of haar niet meer te volgen of je instellingen aan te passen zodat je zijn of haar berichten niet ziet.
- Respecteer de privacy: Deel geen intieme of privégegevens over je ex of de relatie. Wees discreet en vermijd het betrekken van derden bij persoonlijke zaken.
Afspraak: de terugkeer naar daten die je verdient
Hoe dan ook, er zal een dag zijn waarop al je pijnlijke gevoelens draaglijk worden. Een poosje daarna zullen die ook geen pijn meer doen.
Dat is het perfecte moment om toe te treden tot de Afspraak-gemeenschap, de grootste gemeenschap van liberale mensen in Nederland.
Je kunt hier met één druk op de knop allerlei soorten relaties zoeken. Ben je op zoek naar iemand die interesse heeft om vrienden met voordelen te zijn? Dan ben je op het juiste adres. Wil je iets stabielers? Dat zit je goed. Reis je vaak en wil je in contact komen met mensen uit andere steden voordat je er naar toe gaat? Afspraak is hier perfect voor.
Je inschrijven is volledig gratis. Wat heb je te verliezen?