Is het mogelijk om van twee mensen tegelijk te houden?

Geschreven door Maaike Van de Berg Tips om te flirten

om van twee mensen

Wanneer u vrijgezellen ontmoet kan het zijn dat u er meerdere vindt die u leuk vindt. Het probleem is als u denkt dat u verliefd bent op twee vrouwen. Het kan lijken op een echte kwelling of op een zegen, afhankelijk van de omstandigheden. Er zijn mensen die zeggen dat het niet mogelijk is om van twee mensen tegelijk te houden, maar er is een groeiende normalisering dankzij stromen die het demystificeren, zoals polyamorie.

De dingen zijn zelden zwart of wit. Normaal gesproken beweegt elk feit, als we er dieper in gaan, zich in een zone van grijs vol nuances. 

Er zijn weinig situaties in het leven die een eenvoudige keuze zijn tussen twee opties.  

Dus, wanneer de vraag “Kun je twee mensen tegelijk liefhebben?” wordt gesteld, is er geen bevestigend of ontkennend antwoord.  Of tenminste, niet alleen. 

Daarom hebben we ons gewend aan de mening van twee deskundigen op dit gebied. 

Thomas van Veen is een psycholoog die gespecialiseerd is in relatietherapie en gelooft dat het mogelijk is. Maria ‘t Hart is ook psycholoog en is daar niet zo zeker van.

Laten we kijken wat hun meningen hierover zijn.

Ik zit tussen twee liefdes in

Er zijn momenten dat de mogelijkheid om een partner te vinden ons ver weg lijkt. Andere keren, niet zozeer. 

Stel u voor dat u op afspraak.NL – de drukste site om nieuwe mensen te leren kennen in Nederland – en twee mooie vrouwen gaan flirten met u. Als de tijd rijp is, kan het zijn dat u tussen twee liefdes in zit. 

Als u denkt dat u van twee mensen tegelijk houdt, vertelt Thomas van Veen ons: “Wetenschappelijk gezien, als we het over neurowetenschappen, psychologie en sociologie hebben, is het duidelijk:


“Je kunt twee mensen tegelijk liefhebben. Het is een ander ding om culturele druk te hebben die je in conflict brengt.  Maar als we de chemische reacties met betrekking tot liefde en fysieke aantrekkingskracht meten, zullen we zien dat ze op dezelfde manier tegelijkertijd voor twee verschillende mensen kunnen worden geactiveerd.’

“Aan de andere kant, is de vraag lastig” – gaat hij door – “of, als je wilt, onvolledig. Er zijn vele soorten liefde. Een verwende relatie tussen drie mensen is niet hetzelfde als een buitenechtelijke ontmoeting waarbij vaak tegenstrijdige gevoelens een rol spelen.

Het gesprek met Van Veen is echt interessant.  De therapeut gelooft dat het mogelijk is om twee mensen tegelijk lief te hebben. Het probleem is dat in het Westen de liefde altijd gerelateerd is geweest aan monogamie. Het is een exclusieve liefde. 

kunnen er geen gevoelens zijn voor een ander

“Als je van je vrouw houdt, kunnen er geen gevoelens zijn voor een ander omdat dat verkeerd zou moeten zijn”, concludeert hij.

Vanuit sociaal en cultureel oogpunt zijn we opgeleid in monogamie – in feite lijkt polygamie ons van Mars te komen – en dit idee is de basis waarop de meesten van onze relaties gebouwd zijn, maar er zijn mensen die andere soorten relaties bedenken waar gedeelde liefde mogelijk is

Ze zijn echter in de minderheid. De meeste mensen krijgen een variabele hoeveelheid lijden – afhankelijk van vele factoren – wanneer ze van meer dan één persoon tegelijk houden.

Wat te doen als een man onbeslist is tussen twee vrouwen

Wanneer een man onbeslist tussen twee vrouwen, ziet Maria ‘t Hart het niet zo duidelijk. 

“Veel mannen, alleen maar omdat ze met een vrouwelijke collega uit de vriendenzone willen komen, en iets willen proberen, denken dat ze een affaire te hebben, en dat is niet altijd het geval.

“Trouwens, meestal is het geen liefde, maar een biologische drang. Mannen zijn biologisch geprogrammeerd om hun genen te bestendigen.  Dus een heleboel keren, is dat alles wat het is,” zegt ‘t Hart, “het gaat om seksdrift”.

Haar standpunt is interessant. Zegt ze nou dat mannen meer vreemd gaan dan vrouwen en dat dit te wijten is aan de biologie? 

“Niet precies,” antwoordt ze, “Vandaag de dag is de biologie ingehaald door de cultuur en het milieu. Omdat vrouwen geëmancipeerd zijn, zijn ze ook seksueel bevrijd, dus het is volkomen normaal voor een vrouw om de ontrouwe te zijn in een huwelijk

Maria ‘t Hart sluit niet uit dat u twee mensen tegelijk kunt liefhebben, maar ze gelooft dat het uiterst zeldzaam is.

Het gevoel van liefde aan het begin van een relatie is zo intens dat je niemand anders wilt. Het is een gevoel van hamsteren. Het is moeilijk om te eten, te slapen en iets anders te doen dan bij de geliefde te zijn, en het is bijna vervelend. Met die stemming die alles vult, is het onmogelijk voor iemand anders om zich aan het plaatje toe te voegen.

Dan gaat ze verder. 

“Er is ook een probleem met het timing. Als je een tijdje met je partner samen bent en je houdt van haar, dan is dit een meer complete liefde, meer gebaseerd op medeplichtigheid, vertrouwen en respect dan de mix van dopamine en oxytocine in je hersenen de eerste paar weken van het samenzijn met iemand.

twee verschillende soorten liefde

Dus als je iemand ontmoet, als je al een tijd samen bent met je partner, en je wordt verliefd, zijn er twee verschillende soorten liefde. Ik zou hier kunnen toegeven dat je twee mensen tegelijk kunt liefhebben, maar niet op dezelfde manier.”

Dat klinkt logisch.

Wie te kiezen als u tussen twee liefdes in zit?

1. U moet zoveel mogelijk weten over uw mogelijkheden

Vergeet het hebben van 100% van de informatie, maar heb in ieder geval zoveel mogelijk. Als u gaat kiezen, moet u alle mogelijke informatie hebben. U wilt niet met een onverwachte baby zitten, of met een mentale gestoordheid, of dat ze gewoon niet is wie u dacht dat ze was. Of misschien is ze dat wel, maar dat moet u weten, zodat u uw opties kunt wegen.

Kiezen is iets opgeven. Als u dat accepteert, zal het makkelijker voor u zijn om een beslissing te nemen. 

2.  Het levensproject is van vitaal belang

Stel u voor dat u verliefd bent geworden op een trapezeartiest die verschrikkelijk knap is en dat ze altijd onderweg is met haar circus.  U bent een boekhouder en u houdt van uw vrouw, met wie u 3 schattige kinderen hebt en met wie u een huis hebt gekocht in een gebied waar u van houdt. 

Als u met de trapezeartiest meegaat, bent u gek. Uw leven zal een tijdje spannend zijn, maar al gauw zal het door de werkelijkheid glippen. Tenzij u erg goed bent in jongleren – wat hoogst onwaarschijnlijk is in het geval van een accountant – zal uw avontuur snel voorbij zijn. 

De liefdes die blijven duren zijn die gene die ruimte laten voor de andere en tegelijkertijd een levensproject delen.

Er is een film die dit duizend keer beter uitlegt dan ik, het heet The Bridges of Madison Country en het is prachtig.

ATTENTIE, SPOILER: LAATSTE SCÈNE VAN DE BRIDGES OF MADISON COUNTY. NIET OP SPELEN DRUKKEN ALS U DE FILM NIET HEBT GEZIEN. HET IS EEN VAN DE BESTE EINDES IN DE GESCHIEDENIS VAN DE CINEMA.

3. Kies voor de volwassene

Het leven gaat door. Volwassenheid is onvermijdelijk. Het komt naar u toe, vroeg of laat. Sommige mensen worden het pas op hun sterfbed, maar het komt tot hen. En uw partner ook. Waarom dan het onvermijdelijke uitstellen? 

Een volwassen zijn die onvolwassen is, is een bron van ellende. Het is allemaal goed en wel om dronken te worden en te baden in een fontein op een zondagavond, maar op maandag gaat u er spijt van krijgen. En als u er geen spijt van krijgt, werkt u niet. En als u volwassen bent en u niet werkt… Ziet u waar ik heen ga? 

Maar, volwassen zijn betekent niet dat u soms niet spontaan en impulsief kunt zijn, geen risicovolle beslissingen kunt nemen, of af en toe zelfs gekke dingen kunt doen. Het betekent niet dat u niet tot de kern van het leven kunt doordringen. 

Volwassen zijn betekent dat u niet gelooft dat u het slachtoffer bent van de omstandigheden. Dat u op uw eigen benen kan staan, en dat u uzelf in staat ziet tegenspoed het hoofd te bieden. 

Volwassen zijn is weten dat “Carpe Diem” betekent “de dag aangrijpen” en niet “ik ga mezelf vanavond in brand steken”.  Het betekent dat het leven kort is. 

4. Kies voor de vrolijke

Vreugde is het hoogste goed. Alles is gewild voor iets. U wilt een auto om op reis te gaan. Wilt een huis om in te wonen. U wilt reizen om de wereld te zien en te groeien als persoon. Maar… waar wilt u plezier in hebben? Nou, daarvoor… om gelukkig te zijn.  Daarna is er niets meer. 

Daarom is er geen beter doel dan vreugde. 

Dus. Wat is een betere levenspartner dan een vrolijk persoon?

Als ze vrolijk en intelligent is, is dat nog beter. Maar intelligentie wordt vaak overschat.  Het is heel verleidelijk, oké, maar op de reis van het leven hebt u meestal eerder affectie dan intelligentie nodig.  En genegenheid en vreugde zijn verwanten van elkaar. 

Begrijp me niet verkeerd, er moet natuurlijk wel enige intelligentie zijn. Een goede levenspartner moet u ook intellectueel stimuleren. 

5. Kies voor de goede

De wereld zit al vol met slechte mensen. Kies degene waarvan je denkt dat die de meeste goedheid in zich heeft.

6. Kies voor degene die ook zelf een leven heeft

6. Kies voor degene die ook zelf een leven heeft

Als ze een of meerdere passies heeft, kan u uw ruimte hebben. Anders wordt al haar vrije tijd met u doorgebracht en dat kan op den duur zijn tol eisen.  

Dus, kan u wel of niet van twee mensen tegelijk houden?

Het houden van twee mensen tegelijk is een complexe situatie en vanuit onze blog willen we niet categorisch zijn, noch u vertellen wat u moet denken. Daarom hebben wij er de voorkeur aan gegeven u de standpunten te geven van twee deskundigen die hier anders over denken, zodat u uw eigen conclusies kunt trekken. 

Immers, als u zo ver bent gekomen, bent u wel volwassen, nietwaar?

Delen is liefhebben!

Summary
Is het mogelijk om van twee mensen tegelijk te houden?
Article Name
Is het mogelijk om van twee mensen tegelijk te houden?
Description
Als je meer dan één persoon leuk vindt en je niet weet wat er met je aan de hand is, moet je dit artikel lezen. Relax, je bent niet gek. Tenminste, niet te veel.
Author
Copyright ©
Afspraak
Logo