Hoe kan je vrienden zijn met je ex?

Geschreven door Maaike Van de Berg Tips voor stellen

vrienden zijn met je ex

Als je je afvraagt hoe kan je vrienden zijn met je ex, heb je misschien niet door dat je de vraag verkeerd stelt. 

Is het goed om vrienden te zijn met je ex ?

Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Vrienden zijn met je ex is niet goed noch slecht; welke kant het op gaat hangt van een hoop dingen af. 

Was de breuk vriendschappelijk of eindigde het slecht?

Want als het slecht is geëindigd, komt dat waarschijnlijk omdat de vriendschap lijdt aan een soort disbalans of onmogelijk is om te onderhouden.

Heb je kinderen samen?

Dan zou vriendschap niet alleen maar wenselijk zijn, maar zowat een verplichting. Er zijn te veel ouders die hun kinderen gebruiken als wapen tegen hun ex-partner met pijnlijke gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen.

Heb je gemeenschappelijke vrienden?

Vaak, zeker als je als stel al lang samen bent, heb je gemeenschappelijke vrienden.  Als je geen afstand van hen wilt doen, moet je wel in goede omgang zijn met je ex. 

Oké en hoe doe je dat dan?

Je kunt ook lezen:  maakt leeftijdsverschil uit in een relatie

Zijn er redenen om hem/haar niet terug te laten komen in je leven?

Natuurlijk! Niet alle relaties ontwikkelen zich op dezelfde manier en, soms, eindigen relatie om hele, hele goede redenen. Als je partner beledigend, manipulatief of gewelddadig was, is het geen goed idee om hem of haar er niet te zien, hoe hard ze ook aandringen. Andere keren zijn wij het zelf die een onbewust relatie saboteren

Zorg ervoor dat je nadenkt over de persoonlijkheid en het karakter van je ex voordat je weer een vriendschap met hem of haar aangaat.

vrienden te zijn met je ex

Tekens dat je niet terug moet gaan om vrienden te zijn met je ex  

1. Het doet nog pijn

Over een breek komen gebeurt niet in een dag. Je moet jezelf genoeg tijd en ruimte gunnen om het einde van de relatie te betreuren. Dat betekent dat je jezelf je emoties laat voelen (verdriet, frustratie, afwijzing, wrok of een combinatie daarvan) in plaats van ze te onderdrukken. Als je nog niet over deze gevoelens heen bent, of als je zin hebt in sex met je ex ben je waarschijnlijk nog niet klaar om elkaar weer te zien.

2. Je kunt niet over je ex praten zonder nerveus te worden

Als je het moeilijk vindt om over je ex te praten zonder een lange tirade te beginnen, in tranen uit te barsten of je helemaal af te sluiten, zie dit dan als een teken dat je er niet klaar voor bent om vrienden te zijn.

3. Je kan het idee niet uitstaan dat je ex met iemand anders date 

Het is normaal dat vrienden met elkaar praten over wat er gaande is in hun leven, en dat geldt ook voor hun liefdesleven. Als je misselijk wordt van het idee dat je ex met iemand anders gaat, dan is dat een probleem dat een echte vriendschap in de weg kan staan.

4. Vrienden zijn met je ex om hem/haar terug te krijgen

Vraag jezelf eerlijk waarom je  vrienden wil zijn met je ex. Heb je in je achterhoofd hoop op dat het allemaal goed komt? Als dat zo is, is vriendschap niet de juiste beslissing, althans voorlopig niet.

5. Je geniet niet van alleen zijn

De meeste mensen, behalve zeer verlegen mensen willen zich niet alleen voelen, zeker niet als het net uit is met je relatie.

Als een relatie eenmaal is beëindigd, heb je misschien veel meer tijd om handen, vooral als jij en je ex samenwoonden of als je sociale leven voornamelijk draaide om de vrienden en familie van die persoon.

Als je dat gezelschap mist, kan het verleidelijk zijn om de leegte op te vullen door contact op te nemen met je ex onder het mom van ‘vriendschap’.

Je stalkt zijn

6. Je stalkt zijn/haar sociale media

Obsessief de Facebook- en Instagram-account van je ex controleren om te zien waar hij/zij is en met wie hij/zij is, wijst erop dat je nog niet klaar bent om vrienden te worden.

7. Je wacht tot je ex is zoals je wilt om weer terug te gaan. 

Als je nog steeds bevriend bent met een ex, zodat je ze in de gaten kunt houden, in de hoop dat ze op magische wijze veranderen in je droompartner, doe dan geen moeite.

Dat gaat niet gebeuren.

Kun je vrienden worden met je ex?

Uit elkaar gaan met je ex kan traumatisch zijn, dus als je weer vrienden wilt zijn met je ex, laat me dan enige tips geven. 

1. Spendeer tijd uit elkaar

En dan heb ik het niet over een lange afstandsrelatie. Rouw de relatie. Ga uit elkaar en heb even geen contact. Geen telefoontjes, geen berichten, geen sociale media, even helemaal niets. Houd ook een tijdje afstand van jullie gemeenschappelijke vrienden anders loop je het risico om geen vrienden over te houden. 

Dit geeft je de tijd om te genezen. Je moet het minimaal 3 maanden doen; hoewel je misschien meer tijd nodig hebt. Gebruik deze tijd om je te concentreren op je hobby’s, werk en leven op een manier dat je gelukkig maakt.

Als je nog steeds niet zeker weet of je er klaar voor bent om vrienden te worden, vraag jezelf dan af: “Hoe zou ik me voelen als ik me ex met een nieuw iemand zou zien?” Als je nog steeds pijn hebt of emotioneel bent, ben je er niet klaar voor.

2. Weet waarom je het doet 

Geef aan waarom je de vriendschap wilt behouden. Is het gezond voor je? Voel je nog steeds aantrekkingskracht? Wil je echt vrienden zijn of is het meer?

3. Contacteer je ex

Wees open, vertel hem/haar hoe je je voelt en hoe je vrienden wilt blijven. Je moet op alles voorbereid zijn. Je ex kan het idee accepteren of afwijzen. Als je ex het ermee eens is, is de beste manier om elkaar weer te zien zonder druk, in een groep vrienden.

Val niet terug in oude patronen

4. Val niet terug in oude patronen

Houd de limieten. Beperk de communicatie: probeer hem niet dagelijks berichten te sturen zoals je deed toen je een stel was

Breng jezelf niet in de verleiding met alcohol op een avond uit en ga niet naar plaatsen waar je vroeger heen ging toen jullie verliefd waren.

Bepaal de regels en houd je eraan. Praat niet over het verleden. Kijk vooruit en wees een echte vriend. Flirt niet en en praat niet over seks. Als je seks hebt met je ex en je een vriendschap wilt, zal dat heel ingewikkeld zijn omdat er vreemde gevoelens zullen verschijnen. Als je dat met al je exen doet, houd je uiteindelijk geen vrienden over. Praat niet over de dingen die je dwars zitten zoals je zou doen met je partner. Je hebt nu een geheel nieuwe dynamiek. 

Het belangrijkste is dat je geen twijfels hebt over de breuk.

5. Wees oprecht naar de vriendschap toe

Je moet erop voorbereid zijn dat je ex een ander ontmoet. Als je tijdens je vriendschap merkt dat je een gevoel van liefde of verlangen hebt naar seks met je ex doe dan een stapje terug en wacht tot die gevoelens weggaan, dan kun je de situatie opnieuw bekijken. 

Oké, nu hebben we het gehad over vrienden zijn met je ex, maar…

Is een vriendschap tussen mannen en vrouwen mogelijk? 

“Vriendschap tussen man en vrouw is onmogelijk omdat seksuele energie altijd in de weg zit”.

Deze quote uit de film When Harry met Sally, zou dit hele artikel kunnen samenvatten. Of misschien een andere quote van Balzac. 

Wees geen vriend van een vrouw als het je geliefde zou kunnen zijn”. 

Maar zo eenvoudig is het niet.

Een groot deel van de reden waarom we deze vraag nog niet definitief hebben beantwoord, is dat deze eigenlijk relatief nieuw is.

Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis leefden mannen en vrouwen in wezen in gescheiden werelden totdat ze trouwden, wat betekent dat mannen alleen met mannen omgingen en vrouwen alleen met vrouwen.

Zelfs na het huwelijk bleven mannen en vrouwen voor het grootste deel een apart en gescheiden sociaal leven leiden: mannen brachten de dag door met jagen in primitieve tijden, en op het werk of in modernere tijden op volledig mannelijke universiteiten. Ondertussen bleven de vrouwen in het kamp of thuis en trokken ze op met hun vriendinnen. 

Eigenlijk was het pas aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw dat vriendschappen tussen de seksen begonnen te ontstaan.

Naarmate meer en meer vrouwen gingen studeren en werken, kregen beide geslachten meer kansen om vrienden te worden.  

wetenschap over vriendschap

Wat zegt de wetenschap over vriendschap tussen mannen en vrouwen ?

Er zijn verschillende studies over dit onderwerp gedaan, maar misschien wel de meest interessante is de meest recente. Gemaakt in Noorwegen en gepubliceerd in  Evolutinary Psychology, waar ze laten zien dat mannen de neiging hebben om meer signalen van seksuele interesse van vrouwen voor hen te zien dan ze daadwerkelijk uitzenden

Dus nee, vriend, het meisje aan de bar zit niet aan haar haar omdat ze seks met je wil hebben.

Het tegenovergestelde gebeurt ook: volwassen vrouwen zien ons als minder geïnteresseerd in hen dan we in werkelijkheid zijn.

Het is op dit punt dat dingen ongemakkelijk worden. Hoe kan er met dit niveau van onbegrip over de andere partij vriendschap zijn tussen een man en een vrouw?

Er is geen concreet antwoord op die vraag.

In de kindertijd is het bestaan van een oprechte vriendschap gemakkelijk, ook in de adolescentie, maar wanneer de tijd van seksueel ontwaken aanbreekt, wordt het gecompliceerd.

En erg ook.

In grote groepen mensen kan er natuurlijk vriendschap zijn tussen mannen en vrouwen. Je hoeft alleen maar een normale vriendenrgoep te zien om het te beseffen.

Dus op de vraag of dat kan vriendschap tussen mannen en vrouwen, kan je alleen maar antwoorden, dat ligt eraan.

Hoe versterk je vriendschap tussen mannen en vrouwen ?

Om een vriendschap tussen mannen en vrouwen te versterken, is vertrouwen en communicatie het belangrijkste. Precies hetzelfde als bij een vriendschap tussen leden van hetzelfde geslacht.

En dan zijn er natuurlijk enkele regels te volgen

1) Ga nooit over de grens van vriendschap, want het kan een punt van geen terugkeer zijn.

2) Als je weet dat je vriend(in) gevoelens voor je heeft, maak er dan nooit misbruik van.

3) Geef niet toe aan fysieke aantrekkingskracht zonder te weten dat dit de vriendschap voor altijd kan veranderen.

4) Geef niet toe aan sociale druk die zegt dat ‘ze zeker iets hebben’.

Het probleem is dat niet bekend is of we in het algemeen in staat zijn om deze regels te volgen.

Het feit dat mannen meer tekenen van flirten zien dan er daadwerkelijk zijn wanneer ze met een vrouw omgaan, zou een evolutionair feit kunnen zijn. Op de een of andere manier heeft de natuur de soort in stand moeten houden. 

Voordelen van een vriendschap

Voordelen van een vriendschap met het andere geslacht

Als je een vriend van het andere geslacht hebt, als je écht bevriend bent met een vrouw, ontgrendel je een hele wereld die eerder onbereikbaar was.

Een vriend kan je adviseren over wat meisjes leuk vinden, of een bepaald type meisje – degene op wie je verliefd bent – om je te helpen haar voor je te winnen.

Of zij kan je haar mening en advies geven over wat je kunt doen aan de emotionele ontrouw die je zojuist per ongeluk hebt ontdekt met behulp van de mobiele telefoon van je partner.

Je hoeft alleen maar de samenleving waarin we leven te observeren en met een beetje logica te denken om te weten dat vriendschap tussen mannen en vrouwen mogelijk is, maar niet frequent.

Dus als je het geluk hebt zoiets te hebben, laat het dan niet gaan.

Afspraak: de evolutie van vrienschap

Aan de andere kant is er een derde optie, die verder gaat dan wat een echte liefdesrelatie betekent -als die bestaat- en ook een vriendschapsrelatie.

Als je een Afspraak relatie hebt, heb je iets heel waardevols, want je hebt het beste van twee werelden.

Aan de ene kant is het je vriend, of je vriend, net zoals het elke andere persoon is met wie je vriendschapsbanden hebt. Je bent er wanneer hij je nodig heeft -en vice versa- en de tijd die je samen doorbrengt is prettig.

Daarbij heb je seks wanneer je er zin in hebt, maar zonder enige emotionele betrokkenheid en zonder enige vorm van “contract” van permanentie. 

Ik weet niet hoe jij daarover denkt, maar mij lijkt dit de perfecte relatie.

Afspraak: de datingsite die laat zien dat vriendschap tussen mannen en vrouwen mogelijk is

Het maakt eigenlijk niet uit wat je zoekt, maar ons platform is gespecialiseerd in het verbinden van mensen die een relatie van friends with benefits willen.

Mensen die op zoek zijn naar vrijblijvende seks en tegelijkertijd iemand met wie ze af en toe naar de film kunnen gaan, een drankje kunnen doen of een landelijk uitje kunnen maken.

De waarheid is dat de diversiteit van de Afspraak-community overweldigend is. Iedereen hoort erbij.

Van mensen die uit de kast willen komen, of die verhuisd zijn en niemand kennen in hun nieuwe woonplaats, tot swingers die op zoek zijn naar een triootje, tot mensen die gewoon online willen praten en misschien wat cyberseks willen hebben.

Daarom hebben we maandelijks een miljoen unieke bezoekers.

Nou, daarvoor zou je je in moeten schrijven en omdat meedoen helemaal gratis is.

Dat ook.. 

Delen is liefhebben!

Summary
Vrienden zijn met je ex, is dat mogelijk?
Article Name
Vrienden zijn met je ex, is dat mogelijk?
Description
Denk je dat vriendschap tussen mannen en vrouwen niet mogelijk is? Kun je vrienden worden met je ex? Blijf lezen
Author
Copyright ©
Afspraak
Logo