Op een gegeven moment zeg je tegen jezelf “Ik vertrouw niet meer in mijn partner”. Vertrouwen herstellen in je partner is ingewikkeld. Hoe meer tijd je met je partner doorbrengt, hoe meer vertrouwen je in die persoon zou moeten hebben. Maar soms breekt dit vertrouwen af. En soms, komt het nooit meer helemaal terug.
Soms is het wantrouwen van je partner terecht, andere keren niet.
Wat is vertrouwen?
Om te weten wat vertrouwen is, is het nodig om het te hebben over het tegenovergestelde, wantrouwen. Beide gevoelens zijn verschillende kanten van dezelfde munt en beide kunnen opkomen. Maar als wantrouwen verschijnt, is het heel moeilijk om weer te vertrouwen.
En het is zo dat wantrouwen opkomt wanneer de breuk dichtbij is.
Als je wilt weten wat vertrouwen is moet je begrijpen dat het niet van de ene op de andere dag ontstaat. Het is waar dat er mensen zijn die het gemakkelijk vinden om te vertrouwen en anderen die uiteindelijk nooit iemand vertrouwen, maar over het algemeen is het een gevoel dat in de loop van de tijd verschijnt en groeit.
Het vertrouwen in een relatie is iets geweldigs en absoluut nodig als je een complete, gezonde en lange relatie wilt hebben.
In andere woorden, zonder waar vertrouwen is het geen ware liefde.
Het verloren vertrouwen herstellen maakt deel uit van deze liefde. En je zal het moeten doen als je relatie voor de lange termijn is. Vroeg of laat verraadt iedereen iedereen. Vergeven is niet zo eenvoudig.
Wat brengt het vertrouwen in een relatie?
Het vertrouwen in een relatie brengt een gevoel van veiligheid en je goed voelen, verlaagt je stressniveau en het geeft je het gevoel van een “thuis” dat je kunt knuffelen, waar je naartoe kunt gaan als het slecht gaat.
100% vertrouwen hebben in je relatie betekent dat je alles kunt vertellen tegen die persoon zonder bang te zijn dat het misschien een derde persoon verraad.
Het betekent dat zij jou begrijpt en jij haar.
Het is ook erg belangrijk om te begrijpen dat vertrouwen wederzijds moet zijn. Als je haar vertrouwt, maar andersom zij jou niet, ontstaat er een onbalans die uiteindelijk de relatie zal beïnvloeden.
Tekenen en gevolgen van beschadigd vertrouwen
Er zijn tekenen en aanwijzingen dat er iets mis is. En soms zijn ze niet gemakkelijk te zien. De gevolgen van beschadigd vertrouwen zijn kilometers verderop te zien.
1. Als je ontdekt dat je partner regelmatig liegt
Een leugen is acceptabel als het niet erg serieus is. Meerdere, wat minder. Maar wanneer je ontdekt dat het iets gebruikelijks is, is het vertrouwen vernietigd.
2. Wanneer die persoon beloftes maakt en ze nooit nakomt
Veel mensen beloven dingen in de hoop hun partner te “overkopen”. Dit maakt ze enthousiast over de belofte, maar snel zullen teleurstelling en frustratie verschijnen als ze je verwachtingen niet in vervulling zien gaan.
3. Wanneer ze niet weten wat ze willen niet eens voor hen zelf
Er zijn mensen die niet weten of ze kinderen willen of niet, of ze van stad willen veranderen of niet, of ze graag op vakantie gaan naar het strand of liever naar de bergen …
Zulke mensen zijn niet te vertrouwen. Ze weten niet wat ze van zichzelf kunnen verwachten, hoe zullen hun partners dat dan weten?
4. Wanneer ze de gevolgen van hun acties niet onder ogen zien
Dat is onvolwassen. Je kunt er toch niet op vertrouwen dat een kind zich als een volwassene gedraagt, of wel?
En natuurlijk, zijn er irrationele redenen om te wantrouwen.
1. Onzeker zijn over jezelf
Onzekerheid geeft je het gevoel dat je slechter bent dan je partner, dat je die persoon niet verdient. Van daar naar gevoelens als jaloezie, is maar één stap.
2. Eerder zijn bedrogen
Als liegen in een relatie gebruikelijk was in je vorige relaties, is het heel goed mogelijk dat er vertrouwensproblemen zijn in je huidige.
3. Afhankelijkheidsrelatie in plaats van liefde
Veel mensen zijn afhankelijk van anderen om gelukkig te zijn en dit is een fundamentele fout. Als je een afhankelijke relatie hebt, doordringt de angst om de persoon van wie je afhankelijk bent te verliezen als wantrouwen in je relatie.
4. Vrouwenhaat
Als je echt niet goed in je hoofd bent en denkt dat vrouwen inferieur zijn, denk je dat onder andere omdat ze meer liegen dan mannen. Een vrouwenhater kan een vrouw nooit volledig vertrouwen.
Hoe kan je het vertrouwen herstellen na bedrog
Wanneer je het vertrouwen in je partner moet herstellen, behalve als je wantrouwen irrationeel is, in welk geval er weinig aan gedaan kan worden, is het vaak zo dat ze iets hebben gedaan om het te breken.
Het is alsof je de vriendschap die bestaat tussen twee personen die van elkaar houden hebt geschonden.
Als je wilt weten hoe je het vertrouwen kan herstellen, moet je er bepaalde dingen voor eisen.
1. Ik kan je niet zomaar vragen om weer te vertrouwen
Vooral als de leugen serieus was, zoals emotionele of echte ontrouw. Ik bedoel, je hebt tijd nodig.
2. Eis dat hij/zij niet tegen je liegt, zelfs niet over kleine dingen
Liegende mensen zijn gewend te liegen om andere leugens te verdoezelen, maar in het geval dat dat ons zorgen baart, zal dit alleen maar dienen om de relatie te verbreken. Eis oprechtheid.
3. Dat hij/zij geen geheimen heeft
Als je het vertrouwen wilt herstellen na bedrog, zal je partner de geheimen opzij moeten zetten. Zowel materieel als immaterieel. Als je je mobiel verbergt of meeneemt naar de badkamer of er niet los van komt, is er iets aan de hand.
4. Eis authenticiteit
Je partner moet zichzelf laten zien zoals hij/zij is. Met hun angsten en onzekerheden. Als die zijn manier van zijn verbergt, weet je nooit wat je kunt verwachten. Je moet vertrouwen hebben in zijn/haar manier van handelen.
5. Als je iets niet weet, vraag het doen
Als je de behoefte voelt om je te verdiepen in de redenen die hebben geleid tot deze vertrouwensbreuk, wat deze ook mogen zijn, dan sta je in je recht. Vraag alles wat je moet weten zodat je genezingsproces compleet is, niet om je wond groter te maken of te verdiepen en wrok te voeden.
6. Soms is het goed om even uit elkaar te gaan
Gevoelens die volgen op een vertrouwensbreuk – zenuwen, woede, pijn – zijn altijd slechte raadgevers. Het kan dus een goed idee zijn om een tijdje uit elkaar te gaan, zodat al deze gevoelens voldoende gedempt worden om een beschaafd gesprek te kunnen voeren -of wat dan ook maar nodig is.
7. Toegeven dat geen van beiden perfect is
Oké, je partner heeft om de een of andere reden het vertrouwen geschonden, maar als je denkt dat je niet hetzelfde zou doen, bedenk dan dat het leven vele wendingen neemt en dat liefde en vertrouwen vanuit deze basis beginnen: niemand is perfect.
8. Als het ontrouw zijn is, eis dat het stopt
Het lijkt vanzelfsprekend, maar je moet duidelijk zijn. Je partner moet alle communicatie in het echt of online afbreken.
Als je het vertrouwen wilt herstellen in je partner en dit verloren ging met ontrouw zijn, heb je het recht om te eisen dat je partner nooit meer op welke manier dan ook met die derde persoon communiceert.
9. Vraag dat die bij je blijft
Als het gaat om het herstellen van vertrouwen en het overwinnen van leugens als koppel, moet je samen tijd doorbrengen om dingen uit te werken. Hoewel je elkaar in het begin wat ruimte hebt gegeven, zul je vroeg of laat toch bij elkaar moeten zijn om te praten over wat er is gebeurd.
10. Wees geduldig
Er is geen manier om het vertrouwen onmiddellijk terug te winnen als het eenmaal is verloren. Dus als je niet weet wat je moet doen als het vertrouwen in je partner verloren is, wees geduldig.
Het zal goedkomen.
Afspraak: de datingsite voor mensen met een geschaad vertrouwen
Soms valt het niet meer te repareren. Soms houdt het vertrouwen in een relatie op. Soms moet je het uitmaken en erover heen komen, aangezien vertrouwen in de relatie niet meer mogelijk is.
Je zult alle verloren tijd moeten inhalen. Trouwens, wat is een betere manier om de verloren tijd in te halen dan door lid te worden van de Afspraak-community?
Onze datingsite is ontworpen om je te helpen precies te vinden wat je zoekt in de datingwereld.
Met voorwaarden of zonder, het maakt ons niet uit.
Het is gratis, dus waar wacht je nog op om het uit te proberen?