Slachtoffer van een obsessieve liefde? Laten we het hebben over beide kanten van het verhaal

Geschreven door Maaike Van de Berg Tips om te flirten

obsessieve liefde

Geobsedeerd zijn door iemand lijkt misschien een intense en gepassioneerde vertoning van liefde, maar in werkelijkheid kan het gevaarlijk gedrag zijn dat niet zo gezond is. Obsessief verliefd zijn is een extreme vorm van emotionele gehechtheid die kan leiden tot extreem jaloers, bezitterig en controlerend gedrag. Het is belangrijk de signalen te herkennen van iemand die obsessief verliefd is om dit gedrag te identificeren en er mee om te gaan. In dit artikel bekijken we de signalen van deze stoornis en hoe om te gaan met dit soort emotionele gehechtheid.

Wat is het verschil tussen liefde en obsessie?

Liefde en obsessie zijn twee emoties die met elkaar verwand kunnen zien maar die belangrijke verschillen hebben. Liefde is een positieve en gezonde emotie die gebaseerd is op emotionele verbintenis, intimiteit, repect en vertrouwen. Echte liefde houdt in dat je de ander accepteert en steunt, je de ander zichzelf laat zijn zonder te proberen diegene te beheersen.

Aan de andere kant is obsessie een negatieve emotie die getyperd wordt door controle, bezit en de angst om datgeen van de obsessie te verliezen. Mensen die door iemand geobsedeerd zijn, kunnen jaloers, bezitterig en controlerend zijn en voelen zich misschien niet in staat om zonder die persoon te leven.

Kan obsessieve liefde een pathologie zijn?

Ja obesessieve liefde kan een pathologie zijn. Obsessief verliefd zijn wordt beschouwd als een vorm van obsessief-compulsieve stoornis (OCS) waarbij de persoon terugkerende en aanhoudende gedachten over de geliefde ervaart en de behoefte voelt om dwanghandelingen uit te voeren om zijn angst om hem te verliezen te verlichten.

Deze stoornis, “Obsessieve Persoonlijkheidsstoornis” genaamd of ook wel “OPS”, is een pathologie die het emotionele welzijn beïnvloedt van de persoon die eraan lijdt, evenals hun interpersoonlijke relaties. Obsessief verliefd zijn kan een teken zijn van emotionele afhankelijkheid en kan diegene opgesloten laten voelen in een toxic relatie.

Het is belangrijk dat de mensen die het gevoel hebben dat ze obsessief verliefd zijn, professionele hulp zoeken om te leren omgaan met hun emoties en gedrag, en om gezondere interpersoonlijke relaties op te bouwen.

obsessief gedrag

Hoe herken je obsessief gedrag? Tekenen van obsessieve liefde

Wanneer iemand verliefd is, is het normaal dat diegene een grote hoeveelheid aan sterke en gepassioneerde emoties voelt. Maar err zit een dunne grens tussen liefde en obsessief verliefd zijn, en het is belangrijk om de signalen te kunnen herkennen van   obsessieve liefde om je hiervoor te beschermen en om ongezond en toxic gedrag te voorkomen.

  1. Constante behoefte aan aandacht en bevestiging: Mensen die obessief verliefd zijn hebben een constante behoefte aan aandacht en bevestiging van degene van wie ze houden. Het kan zijn dat ze constant contact nodig hebben, constant berichtjes sturen en bellen en zich angstig of gefrustreerd voelen als ze niet de aandacht krijgen die ze verwachten.
  2. Alle bezigheden bijhouden en beheersen van de geliefde: Nog een signaal van obsessief verliefd zijn is de drang om alle bezigheden van de geliefde bij te houden en proberen te beheersen. Dit kan het checken van hun sociale media zijn, ze in het echt volgen of constant vragen naar hun plannen en activiteiten.
  3. Intense gevoelens van jaloezie en bezitterigheid: Mensen die geobsedeerd zijn door iemand ervaren vaak intense gevoelens van jaloezie en bezitterigheid. Ze kunnen zich bedreigd voelen door iemand anders die dicht bij hun geliefde komt en hebben misschien de behoefte om alle interacties van die persoon met anderen te beheersen.
  4. Moeite met het accepteren van afwijzing: Mensen die obsessief verliefd zijn vinden het vaak lastig om de afwijzing van de persoon op wie ze verliefd zijn te accepteren. Ze kunnen erop aandringen dat de persoon van gedachten verandert en ze zelfs lastigvallen.
  5. Extreme angst voelen wanneer de geliefde niet reageert op berichten of telefoontjes: Mensen die geobsedeerd zijn door iemand kunnen extreme angst voelen wanneer de geliefde niet reageert op hun berichten of telefoontjes. Ze kunnen gaan denken dat de persoon hen negeert of dat er iets ergs met hen is gebeurd.
  6. De realiteit van de relatie ontkennen en onrealistische verwachtingen creëren: Een ander signal van obsessief verliefd zijn is om de realiteit van de relatie te ontkennen en om onrealistische verwachtingen te creëren over wat de geliefde voelt of te bieden heeft. Ze kunnen geloven dat de persoon verliefd op hen is, ook al is daar geen enkele aanleiding toe.
Persoonlijke en sociale
  1. Persoonlijke en sociale verantwoordelijkheden verwaarlozen om dicht bij de ander te zijn: Mensen die geobsedeerd zijn door iemand kunnen hun persoonlijke en sociale verantwoordelijkheden verwaarlozen – bijvoorbeeld nieuwe mensen leren kennen – om dicht bij degene te zijn waar ze geobserdeerd door zijn. Ze kunnen hun baan, familie of vrienden opzij zetten om enkel tijd met die persoon door te brengen.
  2. Je eigen identiteit verliezen en je aanpassen aan de interesses en smaken van de ander: nog een teken van obsessief verliefd zijn is het verliezen van je eigen indentiteit en je aanpassen om de interesses en smaken van degene waar je verliefd op bent. Ze kunnen hun eigen interesses en hobby’s opzij zetten om de ander een plezier te doen.
  3. Overreageren op kleine situaties waarbij de ander betrokken is: Mensen die geobsedeerd zijn door iemand kunnen overdreven reageren op kleine situaties waarbij degene waar ze verliefd op zijn, betrokken is. Ze kunnen zich extreem emotioneel of overstuur voelen over dingen die andere mensen niet bijzonder zouden vinden.
  4. Dreigen jezelf of een geliefde schade toe te brengen als je wensen niet worden gevolgd: Ten slotte kunnen mensen die geobsedeerd zijn door iemand dreigen zichzelf of een geliefde schade toe te brengen als hun wensen niet worden gevolgd.
obsessief verliefd

Wat kan ik doen als ik obsessief verliefd ben?

Als je obsessief verliefd bent is het enige wat je interesseert, weten hoe maak je iemand verliefd wat je ook moet doen om dat voor elkaar te krijgen.

Als je het gevoel hebt dat je obsessieve liefde ervaart en je je zorgen maakt over hoe dit je leven en relaties beïnvloedt, is het belangrijk dat je stappen onderneemt om dit probleem aan te pakken. Hier zijn enkele suggesties om je te helpen je probleem op te lossen:

  1. Erken en accepteer dat je een probleem hebt: De eerste stap bij het omgaan met een obsessief liefdesprobleem is erkennen dat je een probleem hebt. Accepteren dat je obsessieve liefde ervaart, is belangrijk om eraan te kunnen werken.
  2. Zoek professionele hulp: Een therapeut of psycholoog kan je helpen de gedachtenstromen en je gedrag beter te begrijpen, en geeft je tools om je gevoelens op een gezondere manier te beheersen. Ze kunnen je ook helpen eventuele onderliggende problemen aan te pakken, zoals angststoornissen, depressie o pathologische verlegenheid. 
  3. Stel grenzen: Het stellen van gezonde grenzen is belangrijk in elke relatie, maar vooral als er sprake is van obsessieve liefde. Bedenk wat er nodig is om je veilig te voelen en stel duidelijke, realistische grenzen voor jezelf en de ander.
  4. Werk aan je zelfvertrouwen: Vaak kan obsessieve liefde verband houden met een laag zelfbeeld. Werken aan je zelfvertrouwen kan je helpen om je veiliger te voelen en minder aandacht van iemand anders nodig te hebben.
  5. Besteed tijd aan je eigen interesses: Het is belangrijk dat je je eigen identiteit niet verliest in een relatie. Besteed tijd aan je eigen interesses en hobby’s en verwaarloos je persoonlijke en sociale verantwoordelijkheden niet.
  6. Neem een break van de relatie: Als je het gevoel hebt dat je je obsessieve gevoelens niet kunt beheersen, kan het nodig zijn om een ​​pauze in de relatie te nemen. Hoewel het moeilijk kan zijn, kan het gunstig zijn voor je geestelijke gezondheid en de relatie in het algemeen om de tijd te nemen om je op jezelf te concentreren en aan je problemen te werken.

Onthoud dat het niet gemakkelijk is om aan een obsessieve liefdeskwestie te werken en dat het tijd en moeite kan kosten. Maar met de juiste hulp en een kordate aanpak is het mogelijk om dit probleem te overwinnen en in de toekomst gezondere relaties te hebben op basis van wederzijdse liefde.

obsessie bent

Wat je misschien ook interesseert: signalen dat zij je ziet zitten

Wat de doen als je iemand zijn obsessie bent?

Als jij de liefdesobsessie bent van iemand anders, is het belangrijk om stappen te ondernemen om jezelf te beschermen en gezonde grenzen te stellen. Hier zijn enkele suggesties om met de situatie om te gaan:

  1. Geef duidelijk aan wat je grenzen zijn: Het is belangrijk dat je met de ander praat over je grenzen en verwachtingen in de relatie. Als je je niet op je gemak voelt bij bepaalde gedragingen of acties, moet je dit duidelijk aangeven.
  2. Vermijd het geven van gemengde signalen: hoewel het belangrijk is om aardig en respectvol te zijn voor de andere persoon, is het net zo belangrijk om geen gemengde signalen te geven die hen in verwarring kunnen brengen en hun obsessie kunnen aanwakkeren.
  3. Voed de obsessie niet: Vermijd dingen te doen die de obsessie van de ander kunnen voeden, zoals al hun telefoontjes en sms’jes onmiddellijk beantwoorden of ze het gevoel geven dat ze de enige persoon in je leven zijn.
  4. Overweeg om hulp van buitenaf te zoeken: Als je vindt dat de andere persoon te opdringerig of intimiderend is, moet je mogelijk hulp van buitenaf zoeken. Praat met een vertrouwde vriend, therapeut of veiligheidsprofessional als je denkt dat je in gevaar bent.
  5. Wees medelevend maar vastberaden: Het is belangrijk om medelevend te zijn met de andere persoon en hen met respect te behandelen, maar ook om standvastig te zijn met je grenzen en verwachtingen aangeven. Je moet de ander duidelijk maken dat het gedrag niet acceptabel is en dat het nodig is dat diegene je grenzen respecteert.

Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat de verantwoordelijkheid voor de obsessie ligt bij de persoon die het ervaart, niet bij jou. Hoewel het moeilijk kan zijn, kan het stellen van gezonde grenzen en indien nodig hulp van buitenaf zoeken, je helpen jezelf en de andere persoon in deze situatie te beschermen.

Delen is liefhebben!

Summary
Obsessieve liefde
Article Name
Obsessieve liefde
Description
Denk je dat je in een obsessieve liefde bent beland? Ben jij de stalker of word je lastig gevallen? Dat maakt niet uit! We ontleden beide kanten
Author
Copyright ©
Afspraak
Logo